Submit a New Listing

Green Village

/ / / / / / / /

Designed and built by local Balinese studio Ibuku, the Green Village is a master planned community set along the rural landscape of Bali’s sacred Ayung river.
Several eco-friendly houses co-exist with the natural landscape, entirely made of bamboo, from the roof, the walls, the floors, the staircase and the furniture.

image © ibuku

image © ibuku

Working in conjunction with the green school in bali, the ‘green village’ is a community of ecological houses sitting along the ayung river, within walking distance of the educational facility. Local balinese practice ibuku has designed several houses that co-exist with the natural landscape, using bamboo as its only building material on a multitude of scales. The houses are amongst the first structures that use very traditional building methods and local craftsmen that result in a high quality structure and life. Architect elora hardy explains the sustainable nature of the entire project:

‘Even sustainable timber can’t begin to compare with bamboo as a conscientious building material. With very few resources or attention a bamboo shoot can become a structural column within three years, and that house could stand strong for a lifetime.’

image © ibuku

Each residence has its own unique character, as the architects work hand-in-hand with the client to tailor the design to their specific needs, with a percentage of the proceeds going to the green school. To date, 15% of the local student body is able to study on a full scholarship, as a percentage of money made from each house is donated to the school.

The dwellings are typically based around radially located clusters of thick bamboo columns, like tendrils that weave into the floor beams and eventually attach to the bamboo tile or thatch canopy. It is then treated in different methods to perform various tasks within the home.
Larger stocks are cut into longitudinal sections to make a ladder-like frame that can be used as a semi-opaque wall component or furniture structure. Thin strips are woven to make a solid but light-weight partition. Bent members create an original circular opening with a swiveling door. The readily available, malleable material property of bamboo makes it possible to create free-flowing sweeping forms that maintain their structural capacity and can be easily integrated into natural stone foundations.

 

Ficha del Proyecto

Título:

Green Village

Arquitecto:

Ibuku

Año del Proyecto:

2010

Área del Proyecto:

18,700 sqm

Download PDF
Descarga este proyecto en formato PDF (no incluye la galería)

Comentarios

Return to Top ▲Return to Top ▲